Kui silm kipitab


Silmad nagu küülikul punased, lisaks häirib vesitsemine nägemist... ning kui sellest kipitustundest ometi lahti saaks! Tuttav tunne, kuigi põhjused võivad olla erinevad.

Silmaarst Reet Ots ütleb, et just kevadel ja suve alguses pöördutakse silmapõletikku meenutavate sümptomitega tohtri poole kõige sagedamini. Peamised kaebused on kas ühe või mõlema silma punetus, pisaravool, valguskartlikkus, kipitustunne, turse, aga ka rähmasus. Kõigil neil juhtudel, eriti kui need korduma kipuvad või mööduda ei taha, tuleks arstiga konsulteerida. Hädaabiks võib silmalaugudel jääkuubikuid või külma tee kompressi hoida. Mitte kunagi ei tohi aga põletikulist silma soojendada.

Ilmastikust põhjustatud ärrituspõletikud 

Tundlik silm võib reageerida eredatele päikesekiirtele, väga madalale või kõrgele temperatuurile või tugevale tuulele.

Kui esimesed kevadised päikesekiired silmi kissitama panevad, pole vaja ülejäänud sümptomeid ootama jääda, vaid tuleks hakata kandma päikeseprille. Eriti ere on päike lumistel mägedel, seepärast ei tohiks kevadel suusakuurorti puhkama mineja mingil juhul unustada tumedaklaasilisi suusaprille.

Kelle silmad hakkavad vett jooksma ja kipitama tuulise ilma tõttu, võiksid sel ajal kaitseks ette panna nullklaasidega prillid. Need aitavad silmaärritust leevendada ja hoiavad ära edasise punetuse ja võimaliku põletiku tekke. Vanematel inimestel võib  tuulise või külma ilmaga vallanduv pisaravool olla tingitud ealistest pisarakanali lihaste töö häiretest, mille tagajärjel pisarat ei juhita ninaneelu, vaid põsele. See ei ole ärrituspõletiku ilming.


Allergilised ärrituspõletikud 

Kevaditi hakkavad üksteise järel õitsema ja tolmlema puud ja taimed. Õietolmusuhtes allergilistel on kõige sagedasemaks sümptomiks põletikunähud silmades: punetus, turse, kipitus, pisaravool. Ärritusest on tihti haaratud ka nina limaskestad, tekib nohu. Raskematel juhtudel võib kaasneda köha.

Õietolmu- ja heinaallergia puhul toovad leevendust apteegi käsimüügis saada olevad allergiavastased preparaadid. Kui ärritus ei möödu, tuleks silmaarsti poole pöörduda. 

Olmekeemia tekitab viimasel ajal sagedasti silma limaskesta ärrituspõletikku. Kui perenaisel kodukoristamise käigus või meistrimehel ehitus- või remonditööde ajal silmad stressis, tuleks jälgida, milline aine seda põhjustab. 

Osa kosmeetikavahendeid, eriti silmaümbruskreemid ning laugude ja ripsmete jumestusvahendid võivad sisaldada komponente, mis mõne inimese (eriti allergiku)  silmi ärritavad. Seepärast on oluline enne uue kreemi või meigivahendi kasutuselevõttu seda ohutus koguses testida.

Tubakasuits paneb paljudel silmad vett jooksma, pikemaajaline viibimine suitsuses toas tekitab põletikulise punetuse. Põletikulisi nähte leevendab külm kompress, tugeva punetuse korral tuleks pöörduda silmaarsti poole.

Basseinivesi sisaldab kloori, mis tundlikel põhjustab ägedat silma limaskesta ärrituspõletikku. Sellel puhul aitavad vettpidavad ujumisprillid. Kes süstemaatiliselt basseinis treenib, peaks ka silmaarstiga nõu pidama.


Bakterite ja viiruste tekitatud põletikud 

Sagedamini tekitavad bakterid limaskestapõletikke lastele, sest nemad on alatasa kättpidi asjade ja üksteise küljes kinni. Seda liiki silmahädad levivad just kontaktide kaudu: pisikukandja kätelt, taskurätilt, saunalinalt jm. 

Suviti sagenevad bakteriaalsete silmapõletike juhtumid. Tavaliselt saadakse siis nakkus suplusest veekogus, mille vesi pole kontrolli all (tiik, järv, veehoidla jm). Lapsed saavad põletikutekitajad liivakastist, kus nad üksteisele liiva silma loobivad. Liiva saab silmast kiiresti kätte, kuid bakterid teevad oma tööd edasi.

Kui täita rangelt kõiki hügieeninõudeid, on bakterite tekitatud silma limaskesta põletikke vähetõenäoline saada. Põletiku üks tunnus on rähma eritumine, mille puhul tuleks kas perearsti või silmaarsti poole pöörduda.


Viiruslik silmapõletik levib õhu kaudu. Haigusetekitaja satub limaskestale ning toob kaasa punetuse, pisaravoolu, kipitustunde. Viirus levib nakkusena inimeselt inimesele ning selle puhul tuleb ravi saamiseks pöörduda perearsti poole.

Läätsekandmise hügieeninõuete eiramine võib lõppeda samuti silma limaskesta või koguni sarvkesta põletikuga, mis nõuab põhjalikku ravi. Ravi ajal ja tükk aega pärast seda ei tohi läätsesid kanda, sest silmale on vaja korralikku järelpuhkust. Põletike vältimiseks pole ka nohu, köha ega viirusnakkushaiguse ajal soovitatav läätsesid kanda, sest nende kaudu võib viirus levida ka silma limaskestale ning põletikku tekitada. Sümptomid on kipitus ja silmade punetamine, mis kuidagi kaduda ei taha. Ravi määrab silmaarst.


Seentest tulenev põletik 

Seened pesitsevad meie organismis, kuid tavaliselt nad end tunda ei anna. Immuunsuse vähenedes, pingete ja stressi tagajärjel võivad aga seened pead tõsta ning tervisehädasid põhjustada. Pikaajaline antibiootikumiravi, mille tagajärjel muutub organismi loomulik mikrofloora, soodustab seente võimustvõtmist. 

Üks osa seentest tekitab silmapõletikke, mille tunnuseks on kas ühe või mõlema silma pikaajaline ärritusseisund. Seentest tingitud põletiku kahtluse korral tuleb pöörduda silmaarsti poole, kes teeb vastavad proovid ja uuringud.


Ma­ri­ka Jür­gen­son 27.04.2003

http://naistemaailm.ee/tervis/liikumine/345/