Ristuvast allergiast



Esineb ka nn. ristallergiat toiduainetega, seda enam toorete juur- ja puuviljadele ning maitsetaimedele. Keetmine ja külmutamine vähendab toiduainete allergiseerivaid omadusi. Ristallergia korral võib pollinoosihaigel tekkida ka huulte, keele ja suu limaskesta kipitus, sügelus, turse; kõrvavalu, oksendamine, kõhulahtisus. Lehtpuude ja puju allergia korral võivad anda selliseid reaktsioone pähklid, mandlid, aprikoosid, virsikud, kirsid, ploomid, pirnid, õunad, kiivid, banaanid, kartul, porgand, kaalikas, naeris, pastinaak, seller, paprika.


 
Puju on korvõieline taim ja sellele allergiline inimene võib haigestuda kokkupuutest teiste selle sugukonna taimedega. Õietolmu allergikud peavad väga ettevaatlikud olema meega.
Ristallergia puhul võivad ärritusnähud esineda aastaringselt. Eriti peaks aga hoiduma võimalikest lisaärritajatest õitsemisperioodil. Õietolmu esimesi ilminguid seostatakse sageli külmetushaigustega ja alles siis, kui mitmel aastal esineb külmetus, hakatakse mõtlema muu haiguse võimalusele. 





Millist toitu vältida?


Õietolmuallergikud ei pruugi taluda mitmeid toiduaineid. Nende söömisel võib tekkida suu ümbruse ja limaskesta turse ning punetus ja ägeneda teisedki allergia sümptomid.
Sarapuutolmu suhtes allergiline ei talu pähkleid. 

Puude õietolmu suhtes allergiline ei talu pähkleid, õunu, viinamarju, porgandeid, mandleid, kasemahla, maitsetaimi. 

Kõrreliste ja aasheinte tolmu suhtes allergiline ei talu jahu ja tangaineid. 

Päevalilletolmu suhtes allergiline ei talu päevalilleõli, -seemneid, halvaad, majoneesi. 

Ka mesi ja ravimtaimed võivad põhjustada allergilisi vaevusi. Õietolmuallergikul ei pruugi köha puhul tarvitatavad raviteed ja mesi anda head tulemust.

Allikas: Eesti Allergialiit


Allergikuna julgelt kevadesse



Nii näiteks esineb kase õietolmule ülitundlikel inimestel sageli ka toiduallergia õuna, pirni, porgandi, virsiku, aprikoosi ja pähklite suhtes. Puuviljade ja porgandi puhul aitab nende keetmine, pähklid, petersell, seller annavad allergia igal juhul. Kõrreliste õietolmu allergia puhul on iseloomulik kaasuv allergia nisu- ning rukkijahutoodete, mooni- ja seesamiseemnete ja kummeli suhtes. 

Puju suhtes tundlikel võib olla allergia sellerile, maitseainetele (köömned, pipar, karri), päevalilleseemnetele. Neil inimestel ei ole soovitav süüa mett, sest see võib sisaldada õietolmu osakesi, samuti ei tohiks nad juua taimede õitest keedetud raviteesid (kummel, pärnaõis, piparmünt, saialill, raudrohi).





Allergiat on üha rohkem


Kasele ülitundlikel inimestel võib esineda allergiat järgmiste toore puu-ja juurviljade suhtes: õunad, pirnid, virsikud, aprikoosid, ploomid, kirsid, nektariinid, kiivi, kuivatatud mustad ploomid, porgand, seller, apteegitill, pastinaak, koriander, kartul, petersell. Aga ka kreeka pähklid, mandlid ja sarapuupähklid võivad kaseallergikuil reaktsioone põhjustada. 

Missugustele eelpoolnimetatud toiduainetele just teie reageerite, peate ise jälgima. Teil ei pruugi kõigile neile reaktsioone tekkida, võib olla ainult 1-2 toiduainele. Samas termiliselt töödelduna õietolmuallergikud neid puu- ja juurvilju taluvad.





Arst.ee






•• Kellel on pujule allergia, võivad tekkida haigusnähud ka paprikale, tomatile, porgandile, sellerile, petersellile, köömnetele, karrile, piprale ja päevalilleseemnetele.

•• Kasetolmuallergia puhul võib tekkida ristallergia porgandile, pähklitele, virsikutele, aprikoosidele, õuntele, mida augustis on külluses.

•• Ristallergia puhul põhihaigus ägeneb ootamatult, aga lisaks sellele tekib peale nimetatud viljade söömist suus limaskesta põletik punetuse, turse, sügelemisena.

•• Puuviljade ja porgandi allergeensus kaob keetmisel, selleri ja peterselli allergeensus mitte.




Allergia augustis: eelkõige õie-tolmuprobleemid



Õietolmu allergikud peavad teadma, et esineb nn. ristallergiat toiduainetega. Lehtpuude ja puju allergia korral võivad anda selliseid reaktsioone pähklid, mandlid, aprikoosid, virsikud, kirsid, ploomid, pirnid, õunad, kiivid, banaanid, kartul, porgand, kaalikas, naeris, pastinaak, seller, paprika. 

Puju on korvõieline taim ja sellele allergiline inimene võib saada tervisehäireid kokkupuutest teiste selle sugukonna taimedega. Korvõieliste ürte kasutatakse maitsetaimedena, teedena, veinide, kosmeetikatoodete valmistamiseks. 



Keetmine ja külmutamine vähendab toiduainete allergiseerivaid omadusi. Õietolmu allergikud peavad olema ka väga ettevaatlikud meega.