Immuunravi

Protseduuri olemus
Spetsiifiline immuunravi on haigust põhjustava allergeeni või allergeenide segu süstimine patsiendile väga väikestes, kuid järk-järgult suurenevates doosides, et vähendada tundlikkust haigust esilekutsuva allergeeni suhtes. Seda ravimeetodit võib nimetada ka põhjuslikuks raviks.


Näidustused

  • Allergiline nohu, aastaringne ja hooajaline.
  • Atoopiline astma.


Protseduuri kulg
Ravi alustatakse väga väikese allergeeniannusega, mis süstitakse patsiendi õlavarde, naha alla. Annust suurendatakse järk-järgult nädalaste intervallidega kuni kõrgeima annuseni neljandaks ravikuuks. Sellega on põhiravi lõppenud ja edaspidine sõltub sellest, kas tehakse hooajaeelset või aastaringset ravi.
Hooajaeelse ja aastaringse säilitusravi korral saab patsient kindla skeemi järgi allergeeni korduvaid süsteid. Ravikuur võib kesta 3 – 4 aastat.
Lühiaegne immuunravi koosneb kaheksast süstimisest nädalaste intervallidega. Annust tõstetakse, kui eelnev doos on olnud hästi talutav. Enne igat süstimist küsitletakse patsienti eelneva süsti taluvuse suhtes. Iga süstimise järel jälgitakse patsienti vähemalt 30 minuti jooksul ja märgitakse ravilehele andmed lokaalse reaktsiooni, üldseisundi kohta.


Võimalikud tüsistused ja ohud

Kõrvaltoimed esineb harva. Võib esineda süstimise järgselt väsimust, millele tuleb pöörata tähelepanu eelkõige autojuhtimisel või mehhanismidega töötamisel. Väga tundlikul patsiendil võivad süstimisele järgneda allergilised reaktsioonid, mis reeglina ilmnevad 30 minuti jooksul pärast süstimist:
  • tugev lokaalne reaktsioon, turse süstekohal läbimõõduga üle 12 cm;
  • mõõdukas süsteemne reaktsioon – silmade, naha sügelus, aevastusatakid, nohu, köha, astmahoog, nõgestõve lööve;
  • üksikjuhtudel võib esineda tugev süsteemne reaktsioon kuni anafülaktilise šokini.