Uurimus: paratsetamool suurendab lastel astma ja allergiate riski


Paratsetamooli andmine lapsele tema esimesel eluaastal ei pruugi olla kõige parem mõte, sest värske uurimus seostab seda hilisema keskmisest oluliselt kõrgema astma ja teiste allergiate esinemissagedusega. 

Ajakirjas Lancet avaldatud töös kirjeldab professor Richard Beasley Uus-Meremaa meditsiiniuuringute instituudist uurimust, mille kohaselt suurendab lapsele esimese eluaasta jooksul antud paratsetamool kuuendaks-seitsmendaks eluaastaks astmasse haigestumise tõenäosust võrreldes paratsetamooli mittesaanud lastega tervelt 46 protsenti, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator. 

Samuti selgus enam kui 200 000 last 31 riigist hõlmanud uurimusest, et kuue- kuni seitsmeaastastel lastel on kolm korda suurem võimalus astma tekkeks, kui nad on viimase aasta jooksul iga kuu võtnud ühe paratsetamooli tableti.
Beasley sõnul on sellele mitu võimalikku seletust. «On hästi teada, et paratsetamool surub alla organismi antioksüdantset võimekust. See võib viia põletikuni hingamisteedes ning lõpuks allergilise astma tekkeni.»  

Uurimust rahastasid ka ettevõtted, mis toodavad nii astma leevendamiseks mõeldud ravimeid kui ka paratsetamooli. Astma ja paratsetamooli vahelist seost on võimalik ka teistmoodi käsitleda. Näiteks võib palavikku tekitav viirusinfektsioon ollagi astma väljakujunemise põhjustajaks. Sel juhul poleks seos paratsetamooli annustamisega põhjuslik, sest astma tulenes hoopis viirusest, mille vastu paratsetamooli anti.

Tähelepanu väärib ka võimalus, et lapsed, kel esineb enam allergiat, saavad rohkem paratsetamooli. Seega võib olla, et põhjus ja tagajärg on tagurpidi keeratud. Sydney lastehaigla professori Andrew Kempi sõnul tuleb neisse küsimustesse suhtuda äärmiselt tõsiselt.

«Allergiatega kimpus olevatel lastel on sagedamini köha ja nohu ning nende sümptomite peale vanemad tavaliselt ravimeid annavadki,» ütles Kemp. Seetõttu on Kempi sõnul vajalik, et seost täpsemini uuritaks.

Paratsetamool on väga laialt levinud palavikualandaja ja valuvaigisti ning teda on siiani peetud ohutuimaks omasuguste seas, mistõttu seda antakse ka väikelastele. Paratsetamooli populaarsusest annab aimu Beasley uuringust välja tulnud tõsiasi, et iga viies kuue- kuni seitsmeaastane Uus-Meremaa laps saab vähemalt kord kuus ühe paratsetamooli tableti.
Kui selgub, et see viib astmajuhtude suurenemiseni 20-40 protsendi võrra, siis väärib probleem kahtlemata tõsist tähelepanu.

Beasley ei taha siiski väita, et lapsevanemad peaks paratsetamoolist loobuma. «See on praeguste teadmiste valguses siiski ohutuim variant». Näiteks aspiriin võib tekitada harvaesineva, kuid eluohtliku Reye sündroomi ning ibuprofeen võib astmahoo esile kutsuda.
Arstid soovitavad kasutada paratsetamooli vaid siis, kui palavikku tõepoolest oleks vaja normaalsema enesetunde huvides alandada. See tähendab alates kehatemperatuurist 38,5 °C. 
Paratsetamooli asemel võiks lastele anda rohkelt juua, võtta riided seljast ja niisutada keha leigesse vette kastetud käsnaga. Enesetunde parandamiseks pole vaja palavikku täiesti maha võtta. Ka poolekraadine kehatemperatuuri alanemine muudab enesetunde oluliselt paremaks.

Toimetas Marina Lohk http://wwx.tarbija24.ee/220908/esileht/olulised_teemad/tarbija24/tervis/342189.php