Keeldudega kodu ehib napp sisustus

Kuidas ja millega sisustada kodu siis, kui pereliige on allergik? Nõu annavad sisearhitekt Anne Saarniit ja skulptor-disainer Tiina Teemägi.

Allergialiike, mis segavad kodukujundust on hirmuäratavalt palju: tolmust ja kodutolmulestadest tingitud allergia, tundlikkus kodukeemia või sisustuses kasutatavate kunstmaterjalide suhtes jm. Õnneks on selles takistuste rägastikus ka põhitõed, millest allergiku kodu kujundmisel annab lähtuda.

"Remonti tehes eelistage kindlasti looduslähedasi materjale: õli, värvi ja krohvi, mis on antistaatilised ning allergiavabad ega kogu tolmu," soovitavad Anne Saarniit ja Tiina Teemägi. Nende loominguline tandem pakkus kevadisel messil "Interjöör 2009" välja igati nägusa ning seejuures tervisliku lastetoa sisestuse allergikule.

Värskendavaks remondiks vahendeid valides abistab kindlasti ka teadmine, et mitmed tooted on saanud Eesti Allergialiidult heakskiidu. Seesugused viimistlusmaterjalid on testitud ja läbinud laborites uuringud, mis kinnitavad, et neist ei lendu õhku keemilisi ühendeid ning nad pole muulgi moel ohtlikud. Allergikutele sobivatele ehitus- ja viimistlusmaterjalidele on märgitud, et nad kuuluvad M1 klassi. Klassi määramisel on aluseks võetud ruumi õhku sattuvat või aurustavate keemiliste ühendite kogus ühe ruutmeetri suuruse pinna kohta tunnis.


Tervislik ja õige valik

Allergiku kodu põrandale sobivad puit, PVC-kate ning linaseemneõli sisaldav marmoleum. Kui peres on kellelgi tolmi- või tolmulestallergia, siis on kõvu ja siledaid pindu lihtsam puhastada. "Eelistage materjale, mis liimitakse aluspõranda külge ning mille küljed on tihedalt üksteise kõrval. See aitab vältida vedelike sattumist materjali alla - nii ei teki allergeenidele soodsat paljunemiskeskkonda," räägib Anne.

Kuna allergiku kodu vajab pidevat hoolt, on parem põrandaid puhastada kuiva mikrokiudlapiga. Märja lapiga koristamine soodustab allergeenide, hallituse ja mikroobide teket.

Seinte viimistlemiseks soovitavad Anne ja Tiina Caparoli värvi Sensitiv, mis on konservandi- ja lahustivaba. "Kui messituppa allergiavaba värvi tellisime, selgus, et hind oli tavalisest odavam!" Kuna Caparol Sensitiv ei sisalda konservante, on värvi säilimisaeg suhteliselt lühike ning seda ei hoita poeletil. Soovi korral tuleb see tellida kauplusest, kus Caparoli värve müüakse.

Seda värvi, mis on hea katvusega, saab ka toonida. "Allergikutele sobib siiski kõige paremini valge Sensitiv. Värvingu andmisel eelistage heledaid ja pastelseid toone, sest suure koguse toonimispasta kasutamine võib vähendada allergikule vajalikke tooteomadusi," hoiatab Egle Raudvee, SIA Caparol Baltica Eesti filiaali turundusjuht.

Krohvitud seinte austajate rõõmuks sobivad allergiku elamisse ka lubi- ja savikrohv. "Savi on antistaatiline ega tõmba ligi õhus hõljuvaid tolmuosakesi," märgib Anne. "Lubikrohviga võiks katta niiskete ruumide seinad, see viimistlus aitab ära hoida hallituse tekke. Seintel, kus on otsene kokkupuude veega, tuleks lubikrohv katta tadelaktiga või kasutage looduskivi või keraamilist plaati. Lubikrohv on toonitav lubivärvidega. Lubi mängib niiskusega kaasa, laseb seintel hingata."

Kui materjal on lihtne ja naturaalne, ei pea loobuma ja tapeeditud seintest. Tõsise allergiahaiguse korral tuleb need küll kord aastas uute vastu vahetada. Kindlasti jätke poodi reljeefse või sametise mustriga seinakatted. Kriitiliselt tuleb suhtuda ka tapeediliimidesse.

"Kui tapeedi osas kõhklete, siis valige pigem allergiavaba seinavärv ning tehke mustrid ja kujundid krohviga," soovitavad sisekujundajad. "Üldiselt on nii: mida suuremad on piirid, seda rohkem hakkab inimene mõtlema ja leiutama, kuidas probleemi lahedada. Tulemus saab siis vahvam."


Naturaalne mööbel

Allergiku kodu sisustamisel lähtuvad Tiina ja Anne põhimõttest "Nii vähe kui võimalik ja nii palju kui vajalik". Ka mööbel võiks olla naturaalsetest materjalidest ning võimalikult siledapinnaline. Tolmul ei tohi olla kohta, kuhu koguneda.

Samal põhjusel otsige alternatiive pehmele mööblile. Isegi kui majas on vaid üks diivan, võiks kodus olla sügavpuhastav tolmuimeja. eesti Allergialiit soovitab imurit Luv Royal, mis suudab eemaldada ka madratsis peituvad tolmulestad.

Tiina ja Anne soovitavad kiigata ökomärki kandvate toodete poole - on ju needki pärit puhtast loodusest.Kui ettevaatus pole siingi liiast. Tuleb jälgida, et mööbel ei sisaldaks allergeene ega oleks viimistletud ärritusi põhjustavate ainetega.

"Kui laskuda peensustesse, siis peaks ju mööbli tellimisel tähelepanelikult jälgima, mida selle juures kasutatakse. Kõik materjalid-töötlused peavad vastama teatud sertifikaatidele. Kahjuks ei ole need eri nõuetele vastavad tooted sugugi odavad," teab Anne.

Allergiku kodu mööbel olgu konservandi- ja lahustivaba, sellest ei tohi õhku tõusta lenduvaid ühendeid.

Raamatud, mis on tõelised tolmumagnetid, tuleb peita klaasuste taha või uksega kappidesse.

Aknakatted valige lihtsa lõikega ning ühekordsest kangast, soovitavalt ilma satside-voltideta. Hästi sobivad rulookardinad, mida on võimalik pesta. Ruume peab tihti tuulutama. Suvel saab vajadusel akende ette paigutada õietolmufiltrid. Näiteks leidsime Koduextra kauplusest akna ette kinnitatava õietolmuvõrgu, mis lubab peatada koguni 87% sissetungivatest allergeenidest.

Magamistoa sisustus olgu võimalikult napp. Parim voodi on õhku alt läbilaskev ehk restpõhjaga. Küljealuseks tasub otsida ortopeediline Madrazzi madrats. Selle omapära seisneb vedrude puudumises. Tegemist on uudse materjaliga, mis laseb õhku hästi läbi, kohaneb keha liikumise ja soojusega, jäädes seejuures lülisammast toetavaks.Kasutaja rõõmuks püsib madrats peaaegu 10 aastat hügieeniline.

Soomest leiab allergik oma voodisse paslikke tekstiile. "Meil on sarnaste äride avamiseks liiga väike turg. Kuid hästi kõlbab linane voodipesu," nendib Tiin. Sobivad tekstiilid peavad taluma pesu kuuma veega (50-60 kraadi).

Vannitoas ja tualetis võiks kaaluda valamute ja pottide seinale paigaldamist, et vältida nurgataguseid, kuhu kogunevad hallitus ja tolm. Sedasi on lihtsam põrandat pesta.


Karvane lelu sügavkülmikus

Lastetuppa soovitavad sisekujundajad luua keskkonna, kus mudilane, kes kogu aeg peab piirangutega arvestama, saaks end vabamalt tunda. Allergiavaba lastetoa sisustamisel tegid Anne ja Tiina koostööd Eesti Allergialiiduga ning lugesid ka Soome Allergialiidu soovitusi. Ettekirjutustega tutvudes tuli kujundajatel hea idee: nad tõid loomad, kelle lähedus on allergiate korral ohtlik, kunsti kaudu lapsele lähemale.

Alguse sai kõik rõõmsast lehmanahamustrilisest PVC-kattest. "Tegelikult oli mustreid, mille vahel valida, tuhandeid. Me ei jõudnud lihtsalt kõiki katalooge läbi vaadata," selgitab Anne. "Õnneks mingeid piiranguid värvitooni ja mustri osas ei ole. Peamine on teada, mis materjal sobib."

Järgmised mööbliesemed, mis näidistuppa sobitusid, oli kõik kaudselt lehmaga seotud. Ämbritest said tumbad, riidepuud riputati metalltorudest "vasika" selga, valgust andsid hästi lihtsad, farmi-ideega sobivad lambid.

Lastetoas peab ühte ruumi mahtuma nii elu-, magamis- kui ka õppimisnurgake. Sisekujundajad kasutasid väikest messipinda ökonoomselt: kõik panipaigad ja voodi on peidetud kapiuste taha. Kogu tuba muutus n-ö kokkupandavaks. Kusjuures voodit saab seinakapist välja tõmmata, kui sikutada "lehmasaba". Eritellimusena valmistas mööbli OÜ Mipla. "Kokkupakitav mööbel vähendab pinda, kuhu tolm saaks langeda. Samal põhjusel tuleb lastetoas vältida ka tekstiili ning karvaseid materjale," selgitab Tiina.

Päeval on kokkupakitavas toas lahedalt ruumi. Õhtul, kui voodi on lahti tõmmatud, saab und oodates seinale maalitud lambaid lugeda. "Lapsel, kellel on tervise tõttu palju piiranguid, meeldiks kindlasti oma fantaasiaid toa seinale joonistada - nagu koolitahvlile. Kui maalingud ära tüütavad, on lihtne sein värviga uuesti üle võõbata," räägib Tiina.

Mänguasjad peideti uste taha. Lelud valiti pestavad, sest karvaseid tuleb tolmuallergia hirmus vältida. Kui haigus pole väga hull ning lemmikmõmmita kuidagi hakkama ei saa, peab mängukann taluma sagedasi pesupäevi. Abiks on seegi, kui kaisukaru päeval, kui laps lasteaias, sügavkõlmiks talveund magab. Talvel võib mõmmiku rõdule õhuvanne võtma viia - ikka selleks, et tolmulestad hävineksid.


http://kodusaade.ee/vaata,240.html

Maakodu juuli 2009