Sport ja allergia


Nii noorte kui ka vanade tervis sõltub kehalisest võimekusest ja piisavast liikumisest. Kui varem arvati, et astmaatikud ja allergikud peavad end säästma ega tohi sportida, siis nüüd on see arvamus ümber lükatud.
Et kehaline koormus võib siiski ka allergia vallandada, peab sportida sooviv allergik järgima arsti soovitusi ja treenides arvestama mõningaid põhitõdesid. 






Füüsilise pingutusega kaasnevat hingamisraskust kirjeldas Kreeka arst Aretaeus juba II sajandil: „Kui pärast jooksmist, võimlemist või töötamist muutub hingamine raskeks, on tegemist astmaga.” Nii võib pingutusastmat määratleda tänapäevalgi: hingamisteede ahenemisest põhjustatud hingamisraskus füüsilise koormuse ajal või kohe pärast selle lõppemist. Peale hingamisraskuste võib tekkida ka muid astma tunnuseid: köha, vilistav hingamine, hingeldus, ebameeldivustunne rindkeres. Kui hingamisteed on ahenenud, kuuleb arst kopsudes kiuneid ja vilinaid.

Miks tekib kehalise koormuse ajal astmahoog, kuigi allergeeniga, s.o tavalise astmahoo vallandajaga pole kokku puututud? Kehalise pingutuse ajal hakatakse kiiremini ja sügavamalt hingama, mistõttu õhuvoolu takistus ninas suureneb ja hingama hakatakse suu kaudu. Läbi suu sisse hingatud õhk ei soojene ega niisku ning arvatakse, et kopsudesse sattuv külm ja kuiv õhk ongi peamine astmahoo vallandaja. Seetõttu peab astmahaige treening algama soojendusega (15–25 min), et hingamisteede temperatuur järsult ei kõiguks ja veekadu ei väheneks. Intensiivsele treeningule peab järgnema 10–15-minutiline lõõgastumine. Tähtis on meeles pidada, et treeningu ajal tuleb püüda hingata nina kaudu. Treenima peaks soojas ja niiskes keskkonnas ning talvel väljas nina ja suu kinni katma. Tähtis on korrapäraselt tarvitada astmaravimeid, sest halvasti ravitud astma puhul on pingutusastmahoo tekkimise tõenäosus u 90%. Hoogu aitavad vältida ka 15–20 minutit enne kehalise koormuse algust võetavad lühitoimelised bronhilõõgastid.

Astmahaige peab valima endale ja kehale meelepärase spordiala, kus kiire tegevus vaheldub puhkepausidega. Toatolmuallergia korral tuleb treenida õues. Õietolmuallergiaga inimesed peaksid õietolmuperioodil sportima siseruumides. Loomakarvaallergikuile ei soovitata ratsutamist. Treeningukoha valimisel peaks peale allergeenide arvesse võtma ka muid keskkonnatingimusi, nt vältima saastatud õhuga piirkondi.

Astmaatikuile ei sobi ka allveesport, sest astmahoo puhul ei saa inimest vee all aidata. Kuid samal ajal peetakse ujumist astmaatikutele sobivaimaks alaks, sest treenitakse soojas ja niiskes keskkonnas ning ujumisliigutused arendavad ülakehalihaseid ja suurendavad kopsumahtu. Vältida tuleks aga klooririkkaid basseine. Ei sobi ka pikamaa-alad, sest kestva pingutuse korral on astmahoo tekkimise oht suur.

Allergilise nohu ja atoopilise dermatiidi korral peaks spordiala valima nii, et välditaks allergiat esile kutsuvaid allergeene. Allergilise nohu puhul tuleb hoiduda basseinis ujumisest, sest kloor ärritab nina limaskesta. Ka atoopilise dermatiidiga inimene ei pruugi taluda kloorist vett. Pärast basseinis käimist peab ta kindlasti oma nahka kreemitama niisutava kreemiga.  

Peale eelnimetatute on kehalise pingutusega seotud veel kaks väga harva ette tulevat allergiahaigust.

Kolinergiline nõgestõbi ehk urtikaaria tekib kehatemperatuuri tõusmise korral (palavik, kuum dušš, higistamine, füüsiline või emotsionaalne pingutus). Nahale ilmuvad punased, sügelevad punktitaolised kublad, mis pärast treeningut kahe kuni nelja tunni pärast iseenesest kaovad. Erinevalt pingutusastmast tekib kolinergiline nõgestõbi pigem soojas ja niiskes keskkonnas.

Kehaline pingutus võib põhjustada ka anafülaksiat, mis võib õigeaegse abi puudumisel lõppeda surmaga. Sageli on sel puhul tegemist mitme allergiat vallandava teguri kokkusattumisega. Inimene võib tavaliselt sportida probleemideta, kuid teatud toidu või ravimi võtmine enne treeningut vallandab allergiahoo. Anafülaksiaohu korral peab inimene sportides alati kaasas kandma EpiPen’i süstalt. Ka on soovitatav neli kuni kuus tundi enne treeningut süüa, kuid seda tingimust on üsna raske täita.

Allergiahaigus ei takista sportimist. Järjepidevad treeningud parendavad kehalist võimekust, tugevdavad hingamis- ja vereringeelundeid, lihaskonda ning vähendavad allergiahoo tõenäosust. Tuleb vaid valida sobiv spordiala ja rakendada õigeid ravi- ja astmahoo vältimise abinõusid. Treeni kellegagi koos, kes vajadusel aitaks või abi kutsuks.

Tiina Voor
Tartu Ülikooli kliinikumi lastearst
Tartu Ülikooli teadur

EPL Allergialeht nr.4