Talv ja allergia


Taas on kätte jõudnud talv – lumi, külmakraadid ja talverõõmud. Siiski võib talve saabumine meelehärmi valmistada allergia- ja astmahaigetele.

Külm talveõhk, kuiv siseõhk

Astmahaige ülitundlikud hingamisteed reageerivad kargele talveõhule ahenemisega. Määrav pole mitte külmakraad, vaid õhuniiskus. Mida madalam on õhutemperatuur, seda vähem niiskust on sissehingatavas õhus.
Alumised hingamisteed ehk bronhid peavad sissehingatud külma ja kuiva õhku soojendama ja niisutama ning vabanevad mediaatorid kutsuvadki esile hingamisteede ahenemise. Seetõttu on ülioluline, et astmahaige hingaks nina kaudu. Pakasega tuleks kanda spetsiaalset suud katvat näomaski. Eriline probleem astmahaigele on sportimine talvekuudel, kus peale  külma õhu võib astmanähte süvendada ka kehaline pingutus. Kelgumäele või suusa rajale minnes peab kindlasti kaasas olema astmahoo ravim.
Nii välisõhu madal õhuniiskus kui ka eluruumide kütmisest tulenev kuiv ja kuum õhk põhjustavad nahakuivust ja -ärritust ning ägestavad just talvel atoopilist nahapõletikku. Peale keskkonnatingimuste põhjustavad talvel ekseemi ägenemist jämedad rõivakiud, tugev füüsiline koormus, higistamine ja märg lumi. Seega vajab atoopiku nahk talvekuudel sagedamini baaskreemide ehk niisutajatega kreemitamist. Vältida tuleb niiskete ja paljaste kätega õue minekut. Abi on ka puuvillastest alusriietest ja puuvillastest kinnastest villaste või sünteetiliste kinnaste all.
Atoopikule ja astmahaigele sobivad pigem jahedamad kui üleköetud elu- ja tööruumid. Vältima peaks õhukonditsioneere. Siseruumide liiga kuiv õhk suurendab hingamisteede põletike esinemissagedust, sest limaskestad kaotavad niiskust, muutuvad kuivaks ja nende võime kõrvaldada hingamisteedesse sattuvaid haigustekitajaid nõrgeneb. Seetõttu on mõnes kodus kütteperioodil vaja õhku tehislikult niisutada. Õhuniisutajat kasutades on oluline jälgida, et ruumiõhu suhteline niiskus jääks < 50%.

Viirusinfektsioonid ja astma ägenemine

Talvel sagenevad ka nohu ja köha ning ekslikult arvatakse, et tegemist on külmetushaigusega. Põhjuseks on siiski hingamisteede viirusnakkused. Lapsed põevad keskmiselt viis-kuus hingamisteede nakkust aastas, enamasti ülemiste hingamisteede haigusnähtudega. Kas astmahaiged põevad sagedamini viirusinfektsioone? Võib olla üllatav, kuid uuringutulemused kinnitavad, et astmahaiged ei ole enam vastuvõtlikud viirusinfektsioonidele.
Kui tavaliselt põhjustab viirus ülemiste hingamisteede haigusnähte, siis astmahaige  hüperreaktiivsemad ehk ülitundlikumad bronhid reageerivad viirusnakkusele ahenemisega, haigusnähud on raskemad ja kestavad kauem. Veel ei ole teada, kas viirus mõjutab otseselt astmahaige alumisi hingamisteid või on astmasümptomid põhjustatud ülemiste hingamisteede põletikust vabanenud mediaatoritest. Imikutel ja väikelastel on raske, tihti ka haiglaravi vajava astma ägenemise levinumaks põhjustajaks respiratoorne süntsütiaalviirus (RSV). Peale RSV põhjustavad sagedamini astma ägenemist rino-, paragripi- ja koronaviirused, harvem gripi- ja adenoviirused ning mükoplasma.

Viirusinfektsioonid ja vilistav hingamine väikelastel

Esimene astmahoog avaldub tavaliselt seoses viirusliku hingamisteede põletikuga.  iirusinfektsioonide vallandatud astma tüüpi sümptomid on väikelastel väga sagedased. Igal viiendal lapsel on esimeste eluaastate jooksul vähemalt üks kord kaasnenud hingamisteede põletikuga kiuneid hingamisel. Siiski ei kujune paljudel lastel, kellel kaasneb imikueas viirusinfektsiooniga vilistav hingamine, edaspidi astmat.
Miks põhjustab viirusinfektsioon ühel lapsel ainult kerge ülemiste hingamisteede põletiku ja teisel raskete sümptomitega bronhide ahenemise? Mida kitsamad on hingamisteed lapsel enne hingamisteede põletikku, seda kergemini ahendab viiruse tekitatud põletik hingamisteid ja põhjustab astmasümptomeid. Suuremaks sirgudes ei ilmne enam 60 protsendil lastest viirustega seoses obstruktiivseid bronhiite, kui neil ei esine teisi astma riskitegureid.

Kas viirusinfektsioonid põhjustavad astmat?

Viiruste roll astma tekkes pole veel päris selge. Tõestatud on, et imikueas RSV-infektsioonist tingitud raske alumiste hingamisteede põletiku põdemine põhjustab hilisemas lapseeas püsivat astmat. Kuid ka varases eas põetud rinoviirusega kaasnevat vilistavat hingamist seostatakse astmasse haigestumise suurenenud riskiga hilisemas  lapseeas. Et mingi seos viiruste ja astma tekke vahel siiski eksisteerib, viitab ka viimane diskussiooni tekitanud uuring. Leiti, et astmasse haigestumise risk on suurem neil lastel, kes sündisid neli kuud enne talvist viiruste kõrgperioodi. Siiski on võimalik, et viirused toovad esile hoopis need lapsed, kellel on kopsude füsioloogiliste häirete ja/või immuunsüsteemi häirete tõttu astmaks eelsoodumus. 

Kuidas viirusinfektsioonide levikut ennetada?

Viirused levivad piisknakkusena. Tunduvalt sagedamini levivad viirused aga otsesel ülekandmisel käte kaudu. Parim ennetusmeetod on täita elementaarseid hügieeninõudeid: pesta sageli käsi sooja vee ja seebiga ning vältida rahvarohkeid kohti. Et astmaatikutel ei jääks talverõõmud nautimata, on viiruste hooajal oluline kinni pidada arsti määratud regulaarsest astma põletikuravist.


Maire Vasar
TÜ Kliinikumi lastearst-allergoloog
TÜ dotsent

EPL Allergialeht nr 4