Probiootikumid (tõlkes "elu eest" või "elu poolt") on inimese soolestikust isoleeritud bakteritüved, mille omadusi on põhjalikult uuritud. Enne tarvitamist läbivad need ranged kvaliteedi ja ohutuse nõuded. Probiootikumid ehk eubiootikumid on bioloogiliselt aktiivseid mikroorganisme sisaldavad preparaadid, mis toimivad tervisele kasulikult. Probiootikumidena kasutatakse kõige sagedamini piimhapet tootvaid baktereid, näiteks laktobatsille, bifidobaktereid, aga ka pärmseeni ja teisi batsille.
Prebiootikumid on ained, mis soodustavad mikroobide
arengut - nad on sooles leiduvate bakterite energiaallikad. Prebiootikumid on
toidu mitteseeduvad koostisosad, mis soodustavad jämesooles meie normaalse
floora, eriti bifidobakterite kasvu ja paljunemist.
Prebiootilise
toimega aineid leidub puu- ja köögiviljades, kaunviljades, korvõielistes,
nisus, sibulas, küüslaugus, banaanis ja porrus. Prebiootikume on hakatud lisama
ka imikute piimasegudele.
Et
probiootikum hakkaks organismis hästi paljunema, on kasulik seda manustada
koos prebiootikumidega. Sünbiootikumid
ongi preparaadid, milles on nii pro- kui ka prebiootikume. Probiootikume
sisaldavatele piimatoodetele lisatakse teraviljatooteid ning puu- ja
köögivilju, milles on mikroobide arengut soodustavaid kiudaineid.
Probiootikumid
ei asenda inimese oma mikrofloorat, vaid aitavad muutuste korral selle uuesti
tasakaalu viia. Soolefloora teisenemised tekivad sageli antibiootikumide võtmisel,
operatsioonide ajal või soolenakkuste korral.
Probiootikumide toime
Hinnanguliselt
on inimese organismis kümme korda rohkem mikroobe (umbes 1014) kui
keharakke (umbes 1013). Mikroobiliike on enam kui 400. Palju mikroobe
paikneb nahal, suus, naise suguteedes ja muidugi kõige rohkem sooletraktis.
Toidu
seedumine algab juba suus, kuid imendumine toimub põhiliselt peensooles - ühes
grammis soolesisus on mikroobe106 -108, jämesooles veelgi
rohkem. Enamik toitaineid imendub peensooles, kuid näiteks piimasuhkru ja
kiudainete seedumine jätkub jämesooles ja selles osalevad mikroobid.
Probiootikumide
ainevahetuse lõppproduktideks on piimhape ja äädikhape. Tekkinud happed
langetavad sooles pH väärtust ja pärsivad haigusi tekitavate bakterite kasvu.
Kõige
sagedamini lisatakse probiootikume bakterikultuuri kontsentraadina piimatoodetele,
näiteks keefirile, jogurtile, juustule, kuid ka piima alusel toodetud
toiduainetele ja -lisanditele. Jogurti juuretises olevad Lactobacillus bulgaricus ja Streptococcus
thermophilus aitavad ensümaatiliselt töödelda (fermenteerida) piima, kuid
nad ei ole küllalt vastupidavad maomahla toimele ning neid jõuab seedetrakti
suhteliselt vähe. Samas on neil laktoosi lõhustav toime, mis lubab piimatalumatusega
inimestel tarbida hapendatud piimatooteid. Seetõttu on õigustatud ka nende
nimetamine probiootikumideks, kuigi neid eraldi piimatoodetele ei lisata.
Probiootikumid
on maohappe ja sapphapete mõju eest piimatoodetes paremini kaitstud, sest
puhverdavad liigse happe. Madalamatel temperatuuridel säilitades püsivad
probiootikumid piimatoodetes paremini kui soojas. Kontsentreeritud ja kuivatatud
probiootikumide rakke müüakse toidulisanditena pulbri, kapslite või
tablettidena. Sellisel kujul on probiootikume mugav võtta ja neid saavad
kasutada ka piimaallergiaga inimesed.
Rootsi firma
Biogaia on leidnud nutika lahenduse, pannes probiootikume joogikõrresse, kust
need vedeliku sisse satuvad.
Kas kõigil
probiootikumidel on ühesugune toime inimorganismile? Kaugeltki mitte. Eri
bakteritel, nende tüvedel, liikidel on erinevad võimed.
Kõige
paremini uuritud bakter on Lactobacillus
GG, mille tervisele kasulike omaduste kohta on avaldatud palju
teadusartikleid. See bakteritüvi pärineb Ameerikast ja jõuab meie toidulauale
Soome kaudu Valio firma toodetes Gefiluse nime all. Gefiluse tooted on saadaval
nii poes piimatoodetena kui ka apteegis kapslitena.
Gefilus Plusi kapslid sisaldavad Lactobacillus rhamnosus GGd 14%, mikrokristallilist
tselluloosi 58%, želatiini 27% ja magneesiumstearaati. Ei sisalda laktoosi.
Sobivaks annuseks peetakse nii täiskasvanutele kui ka lastele üks kapsel kaks
korda päevas. Väikeste laste puhul võib proovida ka väiksemat annust, jagades
kapsli sisu kaheks ning andes koos vedelikuga. Gefilus Basicu kapslites on rohkem piimavalgujääke kui Gefilus
Plusi tablettides ning seetõttu ei sobi need piimaallergiaga patsientidele. Toatemperatuuril
võib kapsleid hoida kuni kaks nädalat, külmkapis isegi 9-12 kuud.
ME-3 ehk Lactobacillus
fermentum on Tartu Ülikooli mikrobioloogia instituudis koostöös biokeemia
instituudiga kindlaks tehtud väga heade antioksüdantsete omadustega laktobatsill.
Lactobacillus fermentumit lisatakse
piimatoodetele, mis kannavad Helluse kaubamärki. Seda laktobatsilli
iseloomustab kõige paremini väljend "oma ja hea", sest on algselt
isoleeritud eesti lapse sooletraktist.
Lacto Seveni (seitse mikroobi+ inuliin) valmistaja
on Soome firma Vitabalans OY. Piimhappebakterid (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium
longum, Streptococcus faesium, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Leoconostoc mesenteroides) moodustavad
selle koostisest 10% ja prebiootikum inuliin 75%. Lisaainetena on tablettides
mikrokristalliline tselluloos (E 460), magneesiumstearaat (E 470b),
silikoondioksiid (E 551). Täiskasvanute annus on 1-2 tabletti kaks korda
päevas, lastele üks tablett kaks korda päevas.
Actimel (actieve
melk = aktiivne piim, flaamikeelsest väljendist) sisaldab Lactobacillus casei Defensist + Streptococcus thermophilust ja Lactobacillus bulgaricust. Tootjaks on
firma Danone. Igas Actimeli pudelis on väidetavalt 10 miljardit L. casei DN 114001 (tootenimetusega Lactobacillus casei Defensis) bakterit
ja seda soovitatakse päevadoosiks nii lapsele kui ka täiskasvanule. Actimeli
tuleb hoida temperatuuril +2 kuni +6 °C, seda ei tohi soojendada ega külmutada.
Ei sisalda säilitusaineid, kunstlikke värv- ega lõhnaaineid.
Enterol on pärmseenest Saccharomyces boulardii valmistatud preparaat. Üks kapsel sisaldab
Saccharomyces boulardiid 282,5 mg
(vastab 250 mg pärmile ja 32,5 mg laktoosile). Soovitatav annus on 12 kapslit
1-2 korda päevas. Kapsli võib neelata koos veega või selle sisu segada joogi
või toidu sisse. Et kapslis on elusad rakud, ei tohiks jook ega toit olla liiga
kuum ega ka jääkülm. Preparaati võivad immuunpärsitud ja intensiivravil olevad
patsiendid kasutada ainult arsti teadmisel ja soovitusel. Enteroli ei saa
võtta need, kes ei talu pärmi, ning patsiendid, kes tarbivad suukaudseid
seenevastaseid ravimeid.
Kuidas teha õige valik?
Probiootikumi
manustamisest vöiks ühe või teise häda puhul abi olla, kuid milline poes või
apteegis müüdavatest toodetest valida? Sageli tehakse esimene valik selle
põhjal, mida on arst või tuttav soovitanud või millest on keegi lähedane kasu
saanud. Meil kõigil on erinev, ainult endale omane füsioloogia, toitumine ja
toitumus, soole mikroobide kooslus. Testi, mille alusel teha kindlaks
individuaalne sobivus ja öelda, et see on sulle parim, ei ole olemas. Seega
võib probiootikumi valikul lähtuda ka lihtsalt sisetundest. Väidetavalt võiks
mingi toote hea mõju selguda ka esimese kasutuskuu jooksul.
Seedetrakti
pind on ligikaudu 300 m2, mis on võrreldav tenniseväljaku suurusega.
Mikroobide kogukaal on ligikaudu üks kilo ja seedetrakti kaudu oleme väga
tihedas kontaktis väliskeskkonnaga, seal leiduvate mikroobidega. Viimasel ajal
on meie söök muutunud aina steriilsemaks, sest sööme töödeldud ja üsna tihti ka
bakterite kasvu pärssivaid aineid sisaldavat toitu. Probiootikumidega saab
olukorda veidi kompenseerida. Kasu on nendest põhiliselt tarvitamise ajal,
sest pikemaks ajaks nad meie soolestikku püsima ei kipu jääma.
Äärmiselt
naiivne oleks loota sellele, et probiootikumikapsli võtmine või jogurti söömine
korvab toitumises tehtud vead. Probiootikumid on kõigest üks väike osa
tervislikust toitumisest, need kuuluvad nn toidu koostisse.
- viirusliku diarröa ehk kõhulahtisuse,
- antibakteriaalse ravi järgse düsbioosi ehk mikroobide tasakaalu nihke,
- reisikõhulahtisuse (tekib reisimisel riiki, kus ei pöörata hügieenile erilist tähelepanu),
- ärritatud soole sündroomi,
- põletikulise soolehaiguse (haavandiline koliit, Crohni tõbi),
- Iaktoosi ehk piimasuhkru talumatuse,
- hüpertensiooni ehk vererõhu kõrgenemise,
- pahaloomuliste kasvajate,
- vaginoosi ehk tupe haigusseisundi (tupepõletik, valgevoolus),
- Helicobacter pylori nakkuse
- neerukivide,
- vere suure kolesteroolisisalduse
- allergia korral.
- taastavad antibiootikumravi järgselt normaalse soolefloora,
- osalevad laktoosi ehk piimasuhkru lõhustamisel ja seetõttu paraneb piimasuhkru omastamine ja taluvus,
- soodustavad kaseiini lammutamist ja seega vähendavad piimaallergia nähtusid,
- parandavad B-grupi vitamiinide ja raua imendumist,
- soodustavad luude ainevahetuseks väga vajaliku kaltsiumi ja fosfori omastamist,
- aitavad vältida kõhulahtisuse teket ja lühendavad selle kestust, soodustavad sooleinfektsioonide paranemist,
- aitavad elimineerida organismile kahjulikke ühendeid, võivad vähendada kasvaja tekke riski,
- vähendavad vere kolesteroolitaset,
- on avaldanud head mõju atoopilise nahapõletiku ravis,
- parandavad immuunreaktsioone.
Enne reisi
kehvade hügieenitingimustega riiki on soovitatav kasutada probiootikume
kahe-kolme nädala jooksul, et jõuaks tekkida piisav mikroobide kontsentratsioon.
Kui tervis ja
enesetunne probiootikumi tarvitamisel paraneb, võib neid võtta järjest mitme
kuu jooksul. Päris hea mõte on proovida erinevaid tooteid ja neid ka
kombineerida.
Kaja Julge, TÜ vanemteadur, arst-õppejõud
TervisPluss
detsember 2006