Allergiast on võimalik pääseda


Terviselehele saabunud lugeja küsimuse sõnastus viitab sellele, et lugeja ei tea oma täpset diagnoosi. Ta küsib: milles seisneb allergia? Millised nähud kaasnevad? Millega ravitakse? Kuna täpne kirjeldus puudub, siis on ka mu vastus ülevaatlikum. 


Tänapäeval esineb mitmes riigis toiduallergiast enim sojavalgutundlikkust. See valk pole meile alati vastuvõetav. Isegi kalaallergiat võib esineda, kui süüakse seda üle normi ja hakatakse väga varakult lastele söötma.

Loomulikult peame endid teadvustama E-ainetest. Kõige rohkem on leitud kollase toiduvärvi tundlikkust. Koduaia saadusi süües ja maapiima juues on kõik korras, kuid poepiima ja imporditud aed- ja puuvilju ei taluta.

Peaksime teadma ka oma veregruppi. Näiteks 0-tüüp kannatab tihti just heinapalaviku all. Sügelemine, aevastamine, tilkuv nina, ähkiv hingamine, köhimine, punased vett jooksvad silmad – kõik allergia sümptomid. Siingi tuleks järgida soovitusi õige toitumise suunas. Vältida nisutooteid. Seevastu A-tüüp peaks vältima limatekitavaid toiduaineid (nt piimatooted). Ülemäärane limahulk põhjustab hingamisteede haigusi. B-tüüp pole allergiale vastuvõtlik, kuid ka tal on toiduaineid, mida ei tohiks süüa. Kahjuks paljud inimesed oma veregruppi ei teagi, rääkimata sellest, millised toiduained on omased ühele või teisele grupile.

                    Ei soovita taimeteed konsulteerimata


Peaksime endast rohkem teadma (sealjuures toitumine) ja uskuma loodusravisse. Tasuks katsetada eri ravimtaimi, et leiaksime täpselt seda, mida vajame. Hea, kui avastame loodustaimedest segud, mis puhastavad verd ja tugevdavad immuunsüsteemi. Sain ise antibiootikumide ületarvitamisest 35aastasena allergia, mis tundus mulle siis mu hirmsa saatusena. Loobusin täielikult keemilistest tablettidest, kõigest kunstlikust ja pühendusin loodusravile ning tervislikule toitumisele. Nüüd olen täiesti terve ja võin süüa kõike.

Kuid soovitada konkreetset taimeteed konsulteerimata haigega oleks väär. 
Võin loetleda mõningaid taimi, kuid seguna neid ei soovita (proovige igat eraldi). Juua tuleks teed ikka 3 klaasi päevas ja pikka aega. Proovida võiks piparmündi-, kaselehe-, võilille-, põldosja-, mustsõstra-, nõgese-, peterselli-, kummeli-, salvei-, pune-, melissi-raudrohu-, mesika-, humalateed ja loomulikult nahalööbe puhul neist valmistatud salve. Ise olen valmistanud angervaksa salvi, mis pea kõigile on abiks olnud allergiast vabanemisel. Loomulikult on siin veel palju näpunäiteid, mida tuleb täita.

Eeskätt vajab maks stimuleerimist, et see meie verd puhastaks ja selleks on peedimahl. Võib juua koos porgandimahlaga. Kange mahl tuleks lahjendada veega ja juua enne sööki 1/2 kl 3 korda päevas. Ravitoiduks kõlbab ka keedetud või toores salat koos mädarõikaga, küüslauguga, selleriga jm. Salatit tuleks süüa päeva jooksul 5-6 spl.

On veel terve rida toiduaineid, mida peaks igapäevaselt toidus kasutama. Need on eeskätt porgand, kõrvits, must aroonia, aedseller, sibul, jõhvikad, karusmarjad. Allergilise nohu korral on parim teha sibula (klaasi peenestatud puder kuuma vee nõusse) auru 3-4 korda päevas. Aroonia mahla tuleks juua 50 g 3 korda päevas või marju 100 g korraga 3 korda päevas. Aedsellerit tuleks süüa toiduna ja teha salvi (kasutada nõgestõve puhul).

Aive Luigela