Kiire või aeglane allergia?


Kumb toiduallergia sul on ... kiire või aeglane?
Tõlkinud meditsiinikauge mittefiloloog.

Erinevad toitained lõhustatakse erineval kiirusel põhjustades erinevaid toksilisi reaktsioone sõltuvalt toidust ja iga inimese individuaalsest kehakeemiast. Seetõttu on ilma teadusliku testimiseta väga raske otsustada, milline toit põhjustab milliseid reaktsioone ja millal. Viimased trendidieedid võivad olla head üldiseks informatsiooniks, kuid igaühe seedesüsteem on erinev. Teadmine, millised toidud on toksilised sinu eripärasele süsteemile, aitab olla sul tervem ja energilisem kui kunagi varem.



Kiire toiduallergia (IgE)
ESIMEST TÜÜPI toksilised reaktsioonid on ilmsed. Sa tunned selle kohe ära, sest su kehas tekivad märgatavad ja kiired reaktsioonid (mõni inimene võib isegi maasikaid või krabiliha süües surra).
*Allergiliste sümptomite tekkes on süüdi ainult 1-2 toitainet.
*Väikesed, isegi jäljelaadsed toidukogused võivad vallandada intensiivse allergilise reaktsiooni, kaasa arvatud anafülaksia, millel võivad tekkida fataalsed tagajärjed loetud minutite jooksul.
*Allergilised sümptomid tekivad 2 või vähema tunni jooksul pärast süüdi oleva toidu tarbimist.
*Esmajoones saab kahjustatud nahk, hingamis- ja seedetrakt avaldudes selliste “klassikaliste” allergiatena nagu astma, riniit (rhinitis), nõgestõbi ehk urtikaaria (urticaria), paistetus (angioedema), ekseem, oksendamine, kõhukinnisus või -lahtisus (diarrhea) ja anafülaksia.
*Tavaline lastel, harvem täiskasvanutel.
*Sõltuvus- ja võõrutusnähud (addictive cravings, withdrawal symptoms) harvad või olematud. 
*Enamasti (välja arvatud laste puhul) leitakse süüdiolev toiduaine ise üles tänu allergiliste sümptomite kiirele ilmnemisele ja üheainsa toiduaine osalemisele reaktsioonis. Seetõttu paljud patsiendid ei kohtugi arstiga.
*Allergiline toit on toit, mida süüakse harva.
*Enamasti püsiv, kindlaks tehtud toidu allergia. 
*Sageli IgE “RAST” positiivne ja nahatest positiivne. 
*Kuigi teatakse ka kiire/aeglase allergiliste reaktsioonide koosesinemisest, on iseloomulik, et IgG antikehad ei ole asjasse segatud.
*Mast cells, basophils, histamine and tryptase release commonly involved. (Ligikaudne tõlge: Toimub tavaliselt sidekoerakkudest ja teatud tüüpi valgeverelibledest (basophils) histamiini ja tryptaasi (tryptase) vabanemise teel)

Aeglane toiduallergia (IgG)
TEIST TÜÜPi reaktsioonid ei ole kohesed, muutes need niiviisi peaaegu tuvastamatuks ilma keerulise testimiseta.
*3 kuni 10 toiduallergeeni võivad esineda koos (mõningatel juhtudel on leitud ka üle 20 toiduaine). Ainult ühe või kahe toiduaine esinemine allergeenina on harv.
*Allergiliste sümptomite tekkeks on vaja suuri toidukoguseid, sageli tarbituna mitme toidukorra jooksul. Ühe toiduaine tarbimise järel ei pruugi reaktsiooni tekkida.
*Allergilised sümptomid tekivad tüüpiliselt 2 kuni 24 tundi pärast süüdi oleva toiduaine söömist. (Regulaarselt on kirjeldatud sümptomite ilmnemist 48 kuni 72 tundi hiljem.)
*Peaaegu iga inimkeha kude, organ või süsteem võib olla mõjutatud, kaasa arvatud nn “klassikalised” allergiapiirkonnad.
*Väga tavaline nii laste kui täiskasvanute seas. (on teatatud üle 50 meditsiinilise seisundi ja 200 sümptomi, mis on põhjustatud allergilisest reaktsioonist toidule. Meie sümptomite nimekiri. /kalkulaator/
*Sõltuvus- ja võõrutussümptomid kliiniliselt märgatavad 20-30% patsientidel.