Galina Ader päästab valla lümfiteed


Galina Ader ei pea ennast meedikuks, aga inimesi aidata talle meeldib. Oma kutsumuse on ta leidnud alternatiivmeditsiini vallast. Just sinna kategooriasse lümfiteraapia Eesti tingimustes hetkel kuulub.

Endast Galina eriti ei räägi, see-eest tööst pajatab ta ülima vaimustuse ja õhinaga. Enda kohta ütleb vaid seda, et massaazhi juurde on teda juhtinud elu ise.
Lapsena oli ta suur dzhuudofänn, pühendas sellele spordialale viis aastat. Tartu meistrile noorteklassis jagas esimesi massaazhialaseid teadmisi tema treener. Aastaid hiljem sündis Galinal laps, kelle traumat – sidekoe ja lihastoonuse nõrkust – tuli hakata massaazhiga ravima. Nii sai ta kolm aastat jutti oma pisipõnni masseerides algteadmised ka laste massaazhist.
“Tundsin, et tahan selles suunas edasi liikuda,” tõdeb Galina Ader. “Aastaid kandsin Reet Adamsoo telefoninumbrit taskus. Kui olin valmis, läksin tema kursustele.” Massöörina töötamiseks jäi kursustel omandatust aga napiks. Adamsoo oli küll maininud, et Soomes saab õppida lümfaatilist massaazhi ja lümfiteraapiat, ent edasi tuli Galinal iseseisvalt liikuda.
Turus elavatelt tuttavatelt astroloogidelt lisainfot hankinud, helistaski Galina Helsingisse, Kaironi loodusravi instituuti.
Kõik klappis, ainult tegutseda tuli imekiirelt – kool algas kahe nädala pärast. Keelebarjääri pärast naine eriti ei muretsenud, sest oli mitmel suvel Soomes vaarikaistanduses töötanud. 
Lümfiteraapia tsükkel Kaironi instituudis koosneb kuuest kursusest, igaühe maksumus 5200 krooni. Tuli valida kaugõpe. Nii sai Galina paralleelselt töötada ja Eestiski erialaseid teadmisi täiendada.
“Närvisüsteem reguleerib organismi kõiki füsioloogilisi protsesse. Rahustades patsienti närvisüsteemi tasakaalustamisega ja lümfiringe kiirendamisega, hakkab ka haigus taanduma,” kinnitab Galina. “See on medikamentoosse ravi kõrvale täiendav abi.”
Galina tõdeb, et suurem osa haigusi tekib organismi ülekoormatusest. Üha sagedamini tuleb tal teismeliste lihaspingeid leevendada. “Vanematel pole oma laste tegevusest ja koormusest ülevaadet,” imestab Galina. “Ja kui ongi, siis miks niisugune tormamine heaks kiidetakse ja veel takkagi utsitatakse?”
Talle meenub üks teismeline tütarlaps, kes reumatoidartriidi diagnoosiga tema juurde tuli. Neiu tegeles iluvõimlemise ja veel mitmete huvialadega, ka õppimise suhtes ei teinud ta vähimaidki järeleandmisi. Galinal on hea meel, et suutis tüdruku seisundit oluliselt parandada. “Poleks õige öelda, et mina ravin,” on naine tagasihoidlik. “Saan komplikatsioone ennetada ja haigussümptomeid leevendada. Elukvaliteedi parandamine oleks ehk kõige õigem mõiste.”
Ta selgitab, et lümf on koemahl, mis eemaldab kudedest paistetust põhjustavat, kõrgmolekulaarseid valkaineid sisaldavat vedelikku ja transpordib rakkudesse vajalikke ehitusmaterjale, suunates haigusetekitajad hävitamiseks lümfisõlmedesse ja parandades immuunsuskaitset. 
Lümfiteraapia sooritamise tehnika nõuab suurt põhjalikkust ja täpsust, ütleb terapeut. Käte liigutused peavad olema kerged, rütmilised ja spiraalsed, pumpavad sooritused võimalikult madalal ja pehmelt naha peal. Hooletu ja ebatäpne tegevus võib kasu asemel hoopis kahju teha.
Neid organismi patoloogilisi seisundeid, mille puhul on lümfimassaazhil raviv toime, võiks Galina vist loetlema jäädagi. See leevendab reumaatilisi sümptomeid ning kiirendab haavade ja armide paranemist. Kroonilised lööbed, säärehaavad, akne ja pigmendihäired kuuluvad lümfiterapeudi argipäeva nagu ka astma, diabeet, ärritunud jämesool, migreen, Parkinsoni tõbi, Meniere’i tõbi, unehäired, stress, lihaspinged, allergia.
Lümfiraviga saab vaigistada ka osteoporoosi, vereringehäireid ja teisi vanema ea vaevustest tingitud valusid, lümfiteraapiat kasutatakse järelravina vähijuhtudel, kui lõikus või kiiritusravi on vigastanud lümfinäärmeid ja -teid. Sel puhul aitab ravi suunata lümfimahlu veel kasutamiskõlblikesse kanalitesse ja vähendab piirkonna mõjusfääris oleva jäseme paistetust. 
Eestis on lümfimassaazh enim tuntud iluravi vahendina kosmeetikas, samuti saleduskuuri abinõuna ja vananemisnähtude ilmnemise aeglustajana. Galina Ader on veendunud, et nädalane paast ei sobi kaugeltki kõigile. Selle võiks asendada hoopis kahjutuma ja tema arvates looduslikuma variandiga – nelja lümfaatilise massaazhi seansiga.
1999. aastal Helsingis alustatust on Galinal käia veel viimane etapp. Siin on jäänud lõpetada Martin Ilvese maassaazhikursused. Ise loodab Eestis ainukene praktiseeriv lümfoterapeut, et aastaks 2005 saavad suuremad tõkked ületatud, diplomid kaante vahele ja Eestiski lümfiteraapia võimalusi laiemalt tutvustatud. 

Marika KusnetsMU toimetaja